CSUKLÓ-ALAGÚT SZINDRÓMA​​

spirit logó rész

A kéztő-alagút szindróma, más néven csukló-alagút szindróma (CTS) egy viszonylag gyakori diagnózis, amely fájdalmat, zsibbadást és bizsergést okoz a kézben és az ujjakban. Ezen tünetek általában fokozatosan alakulnak ki, és kezdetben éjszaka rosszabbak. Általában a hüvelykujjat, a mutatóujjat, a középső ujjat és a gyűrűsujj felét érintik.

A KÉZTŐ-ALAGÚT SZINDRÓMA EGYÉB TÜNETEI A KÖVETKEZŐK:

  • tűszúrások érzete (paresztézia)
  • hüvelykujj gyengeség
  • tompa fájdalom a kézben vagy a karban

Ez egy fájdalmas, progresszív állapot, amelyet a csuklóban lévő kulcsfontosságú ideg összenyomódása okoz.

CSUKLÓ-ALAGÚT MŰTÉT MENETE

Egy rövid ambuláns műtéttel át lehet vágni a csukló elülső része feletti szalagot, és enyhíteni lehet a nyomást a kéztő-alagútban. Ez általában megoldja a problémát.

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzi Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk.

A műtét után néhány hétig nem tudja majd a megszokott módon használni a kezét.

A csukló elülső részén egy kis heg marad. A műtét során kis mértékben fennáll a szövődmények kockázata. A műtétet követően kis mértékben fennáll a fertőzés, valamint az ideg vagy az erek károsodásának kockázata.

Műtét nélküli csukló-alagút kezelés

Léteznek alternatív kezelési eljárások, mint például vízhajtók (tabletták), B6-vitamin szedése. Mozgás-gyakorlatok, a csukló csontkovácsolása, jóga, mágnesterápia és ultrahangos kezelés.
Ezen kezelések egyike sem rendelkezik megfelelő kutatási bizonyítékkal, amely alátámasztaná az alkalmazását, ezért szakorvosi javaslattal nem bírnak.

A szteroidtabletták egyes esetekben enyhíthetik a tüneteket, de hosszú ideig tartó szedésük azonban súlyos mellékhatások kockázatát rejti magában. Valószínűleg a szteroid helyi injekciós beadása is jobban működik. Ezért a szteroidtabletták általában nem javasoltak.

MELYIK A LEGJOBB KEZELÉS SZÁMOMRA?

Enyhe tünetek esetén a nem műtéti megoldás javasolható. Például, ha a tünetek jönnek-mennek, és főként bizsergésből, tűszúrásból vagy enyhe kellemetlenségből állnak. A speciális sín éjszakai használata működhet, de a szteroid injekció valószínűleg a leghatékonyabb nem sebészeti kezelés.

Ha nem sebészeti kezelést próbál ki, és az nem használ, tanácsos mielőbb ismét orvosához fordulnia. Különösen akkor, ha állandó zsibbadást érez a keze bármely részén, vagy ha a hüvelykujj melletti izmokban bármilyen gyengeséget érez.
Ezek a tünetek azt jelenthetik, hogy az ideg nem működik jól, és fennáll a maradandó károsodás veszélye.

A műtét adja a legjobb esélyt a hosszú távú gyógyulásra, melyet ezért meglehetősen gyakran végeznek el. Műtétre akkor kerül sor, ha a tünetek más kezelések ellenére is fennállnak, vagy ha a tünetek súlyosak, és az ideg maradandó károsodásának veszélye fenyeget.

Csukló-alagút szindróma tünetei

Ha súlyos tünetei vannak, különösen a hüvelykujj tövében lévő izmok sorvadása, akkor nagy valószínűséggel műtéti megoldásra lesz szükség. Ennek célja a beszorult ideg gyors dekompressziója, amely által megelőzhető az ideg tartós, hosszú távú károsodása.

Kéztő-alagút műtét után

  • Hogyan ápoljam a kötésemet?

Próbálja meg a tenyerén lévő kötést szárazon és sértetlenül tartani, amíg a sterilizálószalagok le nem esnek – a műtét napján kap néhány tartalék kötést.

  • Szükségem van fájdalomcsillapítókra?

Javasoljuk, hogy a műtétet követően egy órával 2 tabletta paracetamolt vegyen be (feltéve, hogy nem allergiás rá). Ezt követően 6-8 óránként vegyen be 2 tablettát, de 24 órán belül legfeljebb 8-at, szükség szerint. A műtétet követően néhány órán keresztül tűszúrást érezhet, ami nagyon gyakori, és általában a nap végére megszűnik.

  • Mikor szükséges eltávolítani a kötést és a varratokat?

A kötést legkorábban a műtét után 48 órával lehet eltávolítani. A seb lezárásához használt öltéseket nem szükséges eltávolítani, mert felszívódó varratok. Az orvos által a sebre helyezett sterilszalagokat nem kell eltávolítani, azok maguktól leesnek.

  • Szükségem van-e gyakorlatokra?

A műtét után legalább óránként kezdjen el ujjgyakorlatokat végezni. Hajlítsa és nyújtsa az ujjakat. A gyakorlatok segítenek csökkenteni a duzzanatot és a merevséget. Azt tanácsoljuk, hogy azonnal kezdje el használni a kezét, ahogy Önnek kényelmes. Fokozatosan egyre több mozdulatot fog tudni végrehajtani.

  • Mi történik, ha az ujjaim megduzzadnak?

Tartsa szemmel az ujjait, ha azok megduzzadnak, meg kell emelnie a kezét, hogy enyhítse a duzzanatot, ezt megteheti úgy, hogy a kezét a mellkasára helyezi, vagy a kezét egy párnára fekteti maga mellé. Ha nagyon megduzzadt, mindenképpen lépjen kapcsolatba velünk egy kontroll vizsgálati időpont foglalásához.

  • Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

A műtétet követő este már fürödhet vagy zuhanyozhat. Azonban nagyon fontos, hogy a kötéseket szárazon tartsa.

A HEG ÉRZÉKENYSÉGE

Az orvos a műtét előtt elmagyarázta, hogy a sterilizálószalagok leesése után a heg érzékeny lesz, mégpedig akkor, ha a csuklót terheli, például amikor felemeli a szék karjáról. A heg érzékenysége és rugalmassága rendeződik, de ez időbe telik. Az érzékenység gyorsabb javulásának érdekében javasolt masszázst végezni a műtött, amint a sterilizálószalagok leesnek, javasoljuk, hogy a nem műtött kéz hüvelykujjával masszírozza a heget. Bármilyen hidratáló krém vagy bio olaj segít. Masszírozza a heget naponta 4-5 alkalommal, ésszerű erősséggel a heg érzékeny pontjáig. Idővel úgy fogja találni, hogy az érzékenység megszűnik, és egyre több mindent tud majd végrehajtani a kezével. A fogóerő is vissza fog térni a normális szintre.
Fontos tudatosítani, hogy ez a folyamat hetekig, hónapokig tart!