DUPUYTREN KONTRAKTÚRA

spirit logó rész

A Dupuytren kontraktúra egy évek alatt kialakuló kézdeformitás. Ez okozza a közvetlenül a tenyér és az ujjak bőre alatt található kötőszövet rostos rétegének, az úgynevezett fasciának a megvastagodását és összehúzódását. Ahogy a fascia, vagyis szalag vastag húrokká fejlődik és idővel összehúzódik, az ujjak a tenyér felé húzódhatnak, ami megnehezíti az érintett ujjak kiegyenesítését.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A DUPUYTREN MŰTÉTNEK?

A Dupuytren műtét segíthet a Dupuytren kontraktúra által érintett ujjak kiegyenesítésében és a kézfunkció javításában.

MIT FOGLAL MAGÁBAN A DUPUYTREN MŰTÉT?

A Dupuytren kontraktúra műtét lazítja, vagy eltávolítja a tenyér és a kézujjak megvastagodott szövetét.

A műtétet különböző módszerekkel lehet elvégezni. Dr. Vancsó Péter kézsebész, plasztikai sebész főorvosunk a konzultáció során egyezteti Önnek a kezelési lehetőségeket.

A műtéti lehetőségek közé tartoznak:

NYÍLT VAGY TŰS IZOMBŐNYE METSZÉS

Helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns eljárás. Egy éles pengét vagy egy nagyon finom tűt vezetnek be a tenyér vagy az ujjak rostos szalagjaiba, hogy szétválasszák a megvastagodott kötőszövetet, és feloldják a zsugorodást okozó szorítást a tenyérben. A tűs izombőnye metszés kiújulási aránya magas.

DUPUYTREN KONTRAKTÚRA MŰTÉT

Általános érzéstelenítésben végzett műtéti eljárás. Az érintett ujjsugárban a zsugorodott bőnyét teljes egészében eltávoltjuk az erek és idegek megóvása mellett, mikrosebészeti módszerekkel. A sebek többnyire direkt zárhatók, de esetenként szükség lehet bőrátültetésre is.

A tenyéri izombőnye eltávolítás fő típusai a következők: szegmentális (a szalag rövid szakaszait egy vagy több kis bemetszésen keresztül távolítják el), regionális (a teljes szalagot egyetlen hosszabb bemetszésen keresztül távolítják el) és dermo fasciektómia (a szalagot és a felette lévő bőrt eltávolítják, ami bőrátültetést igényel).

MIKOR VAN SZÜKSÉG DUPUYTREN MŰTÉTRE?

Ha a Dupuytren kontraktúra közepes vagy súlyos fokúvá válik, Dupuytren műtét javasolt a kontraktúra csökkentése és az érintett ujjak mozgásának javítása érdekében. A Dupuytren műtét alkalmazása akkor tanácsos, ha a tenyerét már lehetetlenné vált kinyújtva az asztalra fektetni.

MILYEN GYORSAN FOGOK FELÉPÜLNI A DUPUYTREN MŰTÉT UTÁN?

A Dupuytren műtét napján hazamehet.

A jó felépüléshez és a hegszövet minimalizálásához speciális kézterápiára lehet szüksége, hogy javítsa a kéz funkcióját és mozgásterjedelmét, például fizioterápiára, beleértve a masszázst és a vezetett gyakorlatokat. Előfordulhat, hogy kezdetben kézsínt kell viselnie. A Dupuytren műtétet követően eltarthat egy ideig, amíg a kéz funkciója helyreáll. Ha kiterjedtebb műtéten esett át, a felépülés hosszabb lesz.

Van rá esély, hogy az állapot visszatér, a műtét sajnos nem állítja meg azt a folyamatot, amely a kontraktúra kialakulását okozta.