GANGLION ELTÁVOLÍTÓ MŰTÉT

spirit logó rész

A ganglion egy általában ártalmatlan ciszta a csukló- vagy bokaízületen. A ganglion ciszta egy kocsonyás folyadékkal teli duzzanat, amely egy ízület vagy ín béléséből áll ki. Bár ezek a csomók általában ártalmatlanok, előfordulhat, hogy műtéttel kell eltávolítani, ha fájdalmassá válik.

MIÉRT LEHET SZÜKSÉG A GANGLION MŰTÉTI ELTÁVOLÍTÁSÁRA?

A ganglion csomó eltávolítására akkor lehet szükség, ha az fájdalmas, vagy a kezelésére tett egyéb kísérletek, például a folyadék lecsapolása, nem váltak be.

GANGLION MŰTÉT ELŐTT

Hivatalos konzultáción vesz részt Dr. Vancsó Péter kézsebész szakorvos főorvosunkkal, melynek során egyeztetik kórtörténetét, tüneteit, és felvetheti esetleges aggályait. Arról is felvilágosítást kap, hogy szükség van-e további diagnosztikai vizsgálatokra vagy vérvizsgálatra.

kéz ganglion műtét

GANGLION MŰTÉT MENETE

A ganglion eltávolító műtétet helyi érzéstelenítésben lehet elvégezni, vagyis ébren lesz, de a ciszta körüli területet érzéstelenítik. A műtét általában körülbelül 30 percig tart, miután az érzéstelenítés hatni kezdett.

A műtét során Vancsó doktor egy metszést ejt a ganglion ciszta felett, majd eltávolítja az ízületből vagy az ínbélésből anélkül, hogy a környező szöveteket megbolygatná. A műtét végén a metszést plasztikai sebészeti öltésekkel zárja.

 

UTÓKEZELÉS

A ganglion ciszta eltávolításához ejtett metszést kötszerrel fedjük le. Ha a ganglion a kezén vagy a csuklóján volt, a karját magas kötésbe helyezzük. A karját vagy lábát (attól függően, hogy hol volt a ganglion) az ágyban egy párnával javasolt felpolcolni.

A rövid ambuláns beavatkozást követően a kényelmes posztoperatív helységünkben pihenhet és regenerálódhat a hazamenetel előtt.

GYÓGYULÁSI IDŐ

Folytassa a fájdalomcsillapítók szedését orvosa tanácsai szerint. A kötést tisztán és szárazon kell tartani. A kötést általában 48 óra múlva, a sínt vagy gipszet pedig öt nap múlva lehet eltávolítani.

Az első héten a kezelt kart vagy lábat éjszaka és pihenés közben két-három párnával felpolcolva (megemelve) szükséges tartani, ez segít csökkenteni a duzzanatot. Fontos, hogy az érintett kéz ujjait és csuklóját (vagy lábujjait és bokáját) óvatosan hajlítsa és nyújtsa, amíg fent van a kötés. Fizioterápiára általában nincs szükség. Kerülje az ékszerek viselését az érintett kézen vagy lábon, amíg kezelőorvosa másképp nem rendelkezik. A gépjárművezetéssel és a munkába való visszatéréssel kapcsolatban is kövesse szakorvosa tanácsait.

GONDOSKODUNK ÖNRŐL

Még azután is, hogy elhagyta a kórházat, gondoskodunk Önről. A ganglion eltávolítása után minden megfelelő gyógyszert receptálunk, és tanácsokat adunk Önnek arról, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, valamint utólagos támogatást nyújtunk.

Általában egy és két héttel a beavatkozás után szeretné látni Önt Vancsó doktor kontroll vizsgálaton.

Mint minden orvosi kezelésnél, a ganglion eltávolító műtétet követően is előfordulhatnak szövődmények, beleértve a túlzott duzzanatot, a késleltetett gyógyulást és a környező bőridegek károsodását. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük, azonnal hívjon minket. Előfordul, hogy egy ganglion ugyanott újra megjelenik, de ez nem gyakori. Kezelőorvosa beszélni fog Önnel az eljárás lehetséges kockázatairól és szövődményeiről, valamint arról, hogy ezek hogyan vonatkoznak Önre. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van, készséggel állunk rendelkezésére.