PATTANÓ UJJ ​

spirit logó rész

Előfordult már, hogy az ujja behajlított helyzetben rögzült? Amennyiben igen, valószínűleg pattanó ujj elváltozásban szenved, amely az egyik leggyakoribb kézsebészeti probléma.

A pattanó ujj egy olyan elváltozás, amikor az ujj hajlított helyzetbe szorul, majd elpattan, mintha egy pisztoly ravaszát húznák meg. Ezt az állapotot ínhüvelygyulladás okozza.
A tünetek közé tartozik a merevség, a fájdalom és a korlátozott mozgás. Súlyos esetekben az érintett ujj be is záródhat, ezekben az esetekben pattanó ujj műtétre van szükség.

Pattanó ujj műtét

PATTANÓ UJJ MŰTÉT

A pattanó ujj műtétnek két típusa létezik.
Az elsőt perkután felszabadításnak nevezik. A perkután felszabadítás során a kézsebész ultrahanggal irányított tűt használ, majd ezután a tűvel felbontja a mozgást korlátozó szövetet az ínhüvely körül. Mivel nincs bemetszés, a perkután felszabadítás nem igényel öltéseket, és nem hagy heget sem. A perkután felszabadítás kevésbé invazív, és valamivel rövidebb a felépülési ideje, azonban nem minden páciens számára megfelelő.

A legtöbb esetben a nyitott pattanó ujj műtét a megoldás. A hagyományos pattanó ujj műtét során kézsebész szakorvos főorvosunk, Dr. Vancsó Péter egy kis bemetszést ejt az ujjon, ezután átmetszi az ínhüvelyt, az ínnak teljes mozgásteret biztosítva.

A műtét ambuláns eljárás, és körülbelül fél órát vesz igénybe. Ez természetesen növekedik, ha egynél több ujjon szükséges elvégezni a beavatkozást.

MI TÖRTÉNIK A PATTANÓ UJJ MŰTÉT UTÁN?

A beavatkozás után némi fájdalom és duzzanat jelentkezhet. A fájdalmat a kéz megemelésével és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével csökkentheti.
Fizikoterápia csökkentheti a fájdalmat és javíthatja az ujja mozgékonyságát a műtét után.

Az eljárásnak kevés korlátozása van. Legalább két hétig kerülnie kell az adott kéz használatát a legtöbb feladatra, különösen a csípésre vagy fogásra.
Kerülnie kell továbbá mindenféle nehéz emelést vagy ismétlődő mozgást ezzel a kézzel.

A gyógyulás után körülbelül két héttel általában már vissza tud térni a szokásos rutinjához. Az Ön egyéni helyzete azonban ettől eltérő lehet.