Emlőrekonstrukció

Az emlőrekonstrukciót a teljes mell (masztektómia) vagy a mell egy részének (lumpektómia) eltávolítása után végzik az emlőrák kezelése céljából. A mellrekonstrukció célja az emlő újjáépítése.

TELJES EMLŐELTÁVOLÍTÁS UTÁNI EMLŐHELYREÁLLÍTÓ MŰTÉT

Daganatmentes állapotban, több lépésben végezhető műtétsorozat, amely során a saját szövetek, illetve szükség esetén mellimplantátum felhasználásával esztétikus, fürdőruha viselésére is alkalmas forma alakítható ki.

Emlődaganat következtében végrehajtott teljes emlőeltávolítás után akkor végeznek emlőhelyreállító (emlőrekonstrukciós) műtétet, ha a műtét után a páciens igazolhatóan daganatmentes. A daganatmentes állapotot az onkológiai team hivatalos szakvéleménye támasztja alá. Az onkológiai team tagjai az onkológus, a patológus, a radiológus, a sebész és a plasztikai sebész. Ennek alapján lehet megtervezni a helyreállító műtétet.

Teljes emlőeltávolítás esetén a daganat miatti eltávolítás és az emlőrekonstrukció nem végezhető el egy ülésben, vagyis egyszerre nem végrehajtható. A két beavatkozás között átlagosan egy évnek szükséges eltelnie. Ennek oka, hogy a daganatmentesítő műtét után a páciens különböző kezeléseken eshet át, leggyakrabban sugárterápián. Emellett a daganatmentes állapot megállapításához igen alapos, időigényes vizsgálatok szükségesek, amelyek során felmérik, hogy nem keletkezett-e kiújulás vagy távoli áttét.

A teljes emlőeltávolítás során a mell szöveteinek túlnyomó része eltávolításra kerül. Az emlő izomzata részben megmarad, erre épülhet a helyreállítás, amelynek első lépéseként felmérik az emlő megmaradt izomszöveteinek állapotát, a műtéti hegek minőségét, továbbá az ellenoldali emlő állapotát. Utóbbi azért lehet szükséges, mert a helyreállító beavatkozásoknak legtöbbször esztétikai elemei is vannak, és a plasztikai sebészek mindig a lehető legjobb, legszimmetrikusabb eredményt szeretnék elérni. Nem ritka, hogy a páciens a rekonstrukciós műtéttel egyszerre az ellenoldali mell korrekciós plasztikáját is igényli.

A rekonstrukció első lépése minden esetben az alapos tervezés. Megállapítják a térfogathiány mértékét, és hogy szükséges-e implantátum beültetés, vagy kizárólag saját szövetekkel is meg lehet oldani a helyreállítást. Az mellrekonstrukciós műtéteknek ez a két alapvető típusa. A saját szöveteket leggyakrabban a has és a hát területéről nyerik. Gyakorta alkalmazzák a kombinált megoldást is, amely során a saját szövetek átültetése mellett implantátumot is beültetnek.

Emlőrekonstrukció műtét menete

Ha nagy térfogathiány következtében az emlőimplantátum beültetése mellett döntenek, akkor fel kell mérni, hogy a megmaradt izomzat alkalmas-e azonnali implantátum beültetésre. Amennyiben a daganat eltávolítására szolgáló műtétet követően a páciens sugárkezelést kapott, a kezelés miatt károsodott izomszövetek általában előzetes megerősítést igényelhetnek, hogy elkerülhető legyen a későbbi szövetelvékonyodás az implantátum körül. Ilyen esetekben igen gyakran használnak saját szöveteket is a helyreállításhoz. Leggyakrabban a hát területéről kimetszett, vagy a has területéről áthúzott lebenyekkel készítik elő az implantátum számára a megfelelő helyet. A következő lépés a mellimplantátum beültetése, majd pedig saját zsírszövettel is feltölthetik az emlőt, formálhatóságának javítása céljából. Utolsó lépésként következhet a mellbimbó felépítése.

Ez a helyreállító folyamat műtéti sorozatot igényel, amelynek első állomása a szövetpótló operáció. Amennyiben implantátum beültetését is tervezik, akkor a szövetpótló beavatkozás folyamán egy ideiglenes implantátum (expander) kerül beültetésre, amely a szövetek tágítását szolgálja. A tágításra azért van szükség, hogy a később behelyezendő végleges mellimplantátum számára megfelelő formájú és méretű üreget hozzon létre. Ezt követően a tágítás folyamata lépésről-lépésre történik, a bőrtágulást, nyújtást figyelembe véve meghatározott időközönként fokozatosan töltik fel a kívánt méretű üreg eléréséig a beültetett expandert, ez 4-5 hétig is eltarthat.

A második műtét alkalmával az expandert eltávolítják, és beültetik a végleges implantátumot. Ekkor az ellenoldali mellbe is elhelyezhetnek implantátumot, ha a páciens szimmetrizációt is szeretne.

A harmadik műtét során alkalmazható a saját zsírszövet visszatöltésével történő további finomító formázás, valamint ezen lépésnél lehetőség van a bimbóképzés elvégzésére.

A műtét után a mell végleges formája megközelítően három hónap alatt alakul ki, a hegesedés azonban akár egy évig is eltarthat, ezért is fontos a rendszeres utánkövetés, hisz a hegek gondos ápolást igényelnek.

A rekonstrukciós műtétek, illetve a beültetett implantátumok nem befolyásolják a későbbi onkológiai kontrollvizsgálatok eredményét, illetve nem idézik elő újabb daganatok kialakulását sem.