Bőr alatti lágyrész elváltozások eltávolítása

spirit logó rész

Fibróma: puha, nyeles, barnás színű elváltozás, amely a test bármely részén megjelenhet. Kötőszöveti sejtekből álló, jóindulatú sejtburjánzás. Többnyire nem jár panasszal, esztétikai szempontból azonban zavaró lehet.

Atheroma: a kásadaganatnak is nevezett elváltozás főleg esztétikailag zavaró, ugyanakkor gyulladt állapotban fájdalmat, sőt akár lázat is okozhat. Kialakulásában a faggyúmirigyek kivezetőcsövének elzáródása áll. Leggyakrabban a hajas fejbőrön és a törzsön, arcon fordul elő.

Mivel az atheroma jóindulatú elváltozás, eltávolítása főleg esztétikai okokból kifolyólag válhat indokolttá, illetve ezzel megelőzhető, hogy gyulladás alakuljon ki. Amennyiben az atheroma begyullad, a műtét sürgőssé is válhat, hiszen a tömlő spontán megnyílása után a heg maradandó nyomot hagyhat. Az atheroma eltávolításával lehetséges a probléma gyors és esztétikus megoldása.

Lipoma: a bőr alatt kialakuló jóindulatú zsírdaganat tüneteket csak akkor okoz, ha méretéből vagy elhelyezkedéséből adódóan nyomja az alatta lévő idegeket.

Általában puha tapintatú, mobilis subcutan csomó, különböző méretben. A lipóma legtöbb esetben a lábakon, a karokon, illetve a törzsön alakul ki, de nem ritka a látványosabb testtájakon, a nyakon, az arcon, illetve a fejbőrön való megjelenése sem.

A lipóma ártalmatlan zsírdaganat, amelyet a legtöbbször pusztán esztétikai okokból szokás eltávolítani. Amennyiben mérete elhanyagolható, és a páciens számára sem kellemetlen a jelenléte, nem szükséges kimetszeni. A lipóma mérete általában kisebb, mint öt centiméter, ám ha ennél nagyobbra nő, a környezetét nyomva kellemetlenné válhat.

Ciszta: elsősorban az ízületek környékén és ínhüvelyeknél előforduló ízületi folyadékkal telt elváltozás, ami a környező szövetekre nyomásos tüneteket okozhat, illetve esztétikai problémát is jelent a látványos dudor.

A bőr alatti jóindulatú elváltozások műtéti eltávolítása gyors és egyszerű, nyugalmi állapotban a műtét helyi érzéstelenítéssel elvégezhető. A daganatot plasztikai sebész szakorvosunk tokostól távolítja el, majd a sebet esztétikus módon, bőrvarrattal zárja. Amennyiben az atheroma begyullad, a legfontosabb, hogy a gyulladásos gennyet eltávolítsuk és megszüntessük a gyulladást, de az atheromát ilyen állapotában nem mindig van lehetőség tokostól kimetszeni. Az eltávolított anyagot minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük, amiről írásos lelet készül.