Nyitott és laparoszkópos sérvműtét

spirit logó rész

A sérvek kialakulása bárkit érinthet. Leggyakoribbak a hasfali sérvek, ezen belül a lágyéksérv, mely valamennyi sérv probléma közel 75%-át teszi ki. A sérv helyreállítása kizárólag műtéti úton kivitelezhető.

A mai korszerű módszerekkel szakavatott sebészünk által kiváló eredmények érhetők el, a sikeres sérvműtét növeli az életminőséget.

Lágyéksérv esetén a hasi tartalom, leggyakrabban a vékonybél, illetve az emberi hasüreget fedő zsírréteg a sérvkapun keresztül kitüremkedik, melynek köszönhetően egy látható kidudorodás alakul ki.

A lágyékcsatornán keresztül jelentkezik, főként férfiaknál fordul elő. A nőknél is megtalálható a lágyékcsatorna, nőknél azonban sokkal kisebb, és ennek következtében a lágyéksérv lényegesen ritkábban fordul elő.

Részben genetikai eredetű probléma, ezért egyes családokban gyakrabban jelentkezik.

A sérv helyreállításának többféle sebészeti technikája létezik, mint például a sajátszövetekkel történő nyitott korrekció (Deserda módszer), a szintén nyílt metszésből történő hálós helyreállítás, valamint a legmodernebb, laparoszkópos, ún. kulcslyuk-sebészeti eljárás.

A Spirit Plasztikai Sebészeten mindhárom típusú helyreállítást alkalmazzuk. A megfelelő technika kiválasztása sebész szakorvosunkkal történő személyes konzultáció és alapos vizsgálat során állapítható meg.

Lágyéksérv műtét

NYITOTT SÉRVMŰTÉTEK

A nyitott sérvműtét altatásban, a hasfalon ejtett bemetszésen át zajlik. A műtét során sebész szakorvosunk a hasfal megnyitását követően a sérvtartalmat a sérvtömlőből kifejtve visszahelyezi a hasüregbe. Ezt követően a felesleges szövetek eltávolítása után a hasfali rétegeket helyreállítva zárja a sérvkaput. A sérvkapu zárása a méretétől és elhelyezkedésétől, valamint a szöveti adottságoktól függően történhet saját szövetek felhasználásával (Desarda módszer). Egy másik kiváló megoldás a hasfal megerősítésére a szövetbarát, nem felszívódó háló beültetése. A teljes felépülés a nyitott sérvműtét technikákkal a bemetszés nagyobb mérete révén hosszabb ideig tart.

LAPAROSZKÓPOS SÉRVMŰTÉTEK (TAPP, TEP MÓDSZER)

A laparoszkópos, kulcslyuk technikával végzett sérvműtét szintén altatásban történik, azonban három apró bemetszésen keresztül. Speciális eszközök segítségével állítja helyre sebészünk a sérvet rövid metszésen át a hasüregben, vagy a hasfal rétegei között preparálva. Az egyik résen át egy kamerával felszerelt műszert vezet be, amelynek segítségével monitoron követi a műtétet. Két másik apró metszésen át speciális sebészi eszközök használatával visszahelyezi a sérvtartalmat a hasüregen belülre, végül zárja a sérvkapukat. Az apró metszések lezárását maximum egy öltéssel és speciális orvosi ragasztószalaggal rögzíti szakorvosunk, mely által esztétikus, szinte láthatatlan hegekkel gyógyulhat. Ezen technika további pozitívumai a kisebb szövődményráta, és a gyorsabb felépülési idő.

TAPP MŰTÉT: TRANSABDOMINALIS PRAEPERITONEALIS TECHNIKA

A beavatkozás folyamán sebész szakorvosunk a hasfalon át a hasüregbe bevezetett eszközökkel a hashártya megnyitásával, az felett helyezi el a sérv kiújulását megelőző szövetbarát hálót. Ezzel egyidejűleg elvégezhető egy körültekintő felmérés is a hasüregben, mely során könnyebben azonosíthatók az anatómiai képletek, így akár más elváltozásokra is fény derülhet, illetve adott esetben azok ellátása is megtörténhet (ellenoldali sérvek, vagy az esetleges letapadások felszabadítása). A TAPP módszer biztonsággal alkalmazható korábbi alhasi műtéteket követően.

TEP MŰTÉT: TOTALIS EXTRAPERITONEALIS TECHNIKA

A TEP eljárás alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy a beavatkozás során a szakorvos nem nyitja meg a hasüreget, és a speciális hálót a hashártyán kívül helyezi el oly módon, hogy a hasfali izomzat rétegei között preparál.
Ezzel a módszerrel nem szükséges a hálót fixálni. A szövődmények lehetősége még kevesebb, illetve a kellemetlen érzet is kisebb a műtétet követő időszakban.

A lágyéksérv műtétek altatásban zajlanak, és sok esetben még a műtét napján, vagy másnap távozhat a páciens a kórházból. A műtéti időt a személyes konzultáció során, a vizsgálatok alapján kiválasztott műtéti technika meghatározását követően egyeztetheti kezelőorvosával.