Vádliformálás

Vádli nagyobbítás implantátummal,
Vádliformálás sajátzsír átültetéssel,
Lábszár kontúrozás zsírleszívással (boka, vádli, térd)

spirit logó rész

A vádli műtét, akár helyreállító, akár esztétikai műtét, a vádli méretének növelését szolgálja.

Az esetek többségében a műtétet helyreállító műtét részeként végzik, és a lábon lévő rendellenességeket vagy balesetek következményeit érinti. Ide tartoznak például a gyermekbénulás, a tuskóláb, a vádli veleszületett sorvadása, a myopathia és az égési sérülések következményei. Ebben az összefüggésben gyakran előfordul, hogy az egyik vádli elsorvadt, a másik pedig normális. Ilyenkor aszimmetria áll fenn, és a műtét célja ennek korrigálása.

Egyes esetekben a műtétet pusztán esztétikai műtét keretében végzik, mert a vádli túl vékony, nem eléggé ívelt, a térfogat és az ív növelését szeretnék elérni.

A két fő alkalmazott technika a lipofilling (más néven sajátzsír átültetés), amelynek elve az, hogy zsírleszívással a test egyik tájékáról zsírt távolítanak el, és azt egy alapos megtisztítás és elfolyósítást követően egy másik helyre fecskendezik, valamint a szilikonprotézisek vagy vádliimplantátumok. Néha ezt a két technikát összekapcsolják egymással (vádliimplantátum kiegészítve sajátzsír átültetéssel).

VÁDLINAGYOBBÍTÁS IMPLANTÁTUMMAL

A leggyakrabban alkalmazott technika a vádli formálására.

Az implantátumok oválisak és hosszúkásak, és többféle méret és térfogat áll rendelkezésre (60 és 220 cc között). A vádli átmérőjének átlagosan várható növekedése 3-4 cm. Az implantátumokat kohezív szilikongéllel töltik fel (szakadás esetén nem szivárog, ellentétben a régebbi generációs implantátumokkal). Ezek a modern implantátumok nem okoznak betegséget. 10-15 év után szükség lehet az implantátumok cseréjére.

Az implantátumot a vádli izomzat belső, felső részénél helyezik be. Néha egy második implantátumot is beültetnek ugyanabba a lábba, a vádli külső felületén lévő külső vádli izom magasságában.

Annak érdekében, hogy az implantátum ne legyen látható, a 3-4cm-es bemetszés a térd, a térdgödör magasságában helyezkedik el, vízszintesen a meglévő természetes redőhöz képest. Az implantátumot az izmot borító fascia alá helyezik, hogy a lehető legjobban elrejtsék.

A műtét átlagosan 30 perc és 1 óra között tart, altatásban történik, és egy éjszaka kórházi tartózkodást igényel.

A beavatkozás előtt kétszer szükséges találkoznia a plasztikai sebészével, egyszer az aneszteziológussal, és vérvételen kell részt vennie. A dohányzást a műtét előtt és után 3 héttel abba kell hagyni. A lábadozás az esettől és az Ön szakmájától függően 7-21 nap. Sportolni 4-8 hétig nem szabad.

A műtét utáni ápolás a következő: a műtét utáni 3. naptól minden nap zuhanyozzon, de áztató víz a sebet varratszedésig nem érheti. Fontos a rendszeres sebellenőrzés és 10 napig minden nap tiszta kötést tenni rá. Az izom ellazítása és a fájdalom enyhítése érdekében 1 hónapig kompressziós harisnyát kell viselni, és az első néhány hétben csak alacsony sarkú cipő viselése ajánlott. A járás a műtétet követő napon lehetséges. Sokat kell azonban pihentetni a lábat, az első 2 hétben felpolcolva. A fájdalom 7-15 napig tart, és fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.

A visszérgyulladás kockázatának elkerülése érdekében az első 10 napban minden nap véralvadásgátló injekcióra lesz szükség, ezt könnyedén be tudja adni magának, melyhez megfelelő instrukciót kap a műtétet megelőzően.

Az növekedés azonnal látható, de az eredmény a véraláfutás, duzzanat és megbolygatott szövetek miatt csak három-hat hónap elteltével lesz végleges.

VÁDLIFORMÁLÁS SAJÁTZSÍR ÁTÜLTETÉSSEL

Ezt a technikát ritkábban alkalmazzák, mint a vádliimplantátumokat. Alapelve az, hogy PAL vibrációs zsírleszívással a donor területről (általában a hasi-, deréktájékról, vagy a combok területéről) kinyerik a zsírszöveteket. Centrifugáló és ülepítő eljárást követően a megtisztított, elfolyósított zsírsejteket befecskendezik a vádli területére, így formálva és növelve méretét.

A műtétet altatásban végzik, és átlagosan 1-2 órát tart, 1 éjszaka kórházi tartózkodást igényel. A műtét utáni hatások meglehetősen hasonlóak az implantátumokéhoz. A hegek kevésbé jelentősek (3-4 mm a zsírleszívás területén). Az eredmény 3-6 hónap elteltével alakul ki véglegesen. A befecskendezett zsír körülbelül 30%-a felszívódik. A beültetett zsír tartósan épül be (kivéve a masszív fogyás esetén).

Előnye az implantátumokkal szemben a vádli rugalmassága, természetes jellege és az idegen test beültetésének elkerülése. Hátrányai: gyakran kisebb a növekedés, mint az implantátumnál, és előfordul, hogy két beavatkozásra van szükség a megfelelő zsírsejt mennyiség megtapadásához, hat hónap különbséggel.

LÁBSZÁR KONTÚROZÁS ZSÍRLESZÍVÁSSAL (BOKA, VÁDLI, TÉRD)

PAL vibrációs zsírszívó technikával kiválóan karcsúsítható a lerakódott zsírpárnák által vastag és kontúrvesztett boka, vádli és térd területe. Ez az átalakítás nem jár együtt az izomtömeg csökkentésével, kizárólag a zsírszövet bontását és leszívását jelenti.

A PAL (Power Assisted Liposuction) zsírleszívás technikáról részletesen a Zsírleszívás – Testszobrászat menüpont alatt tájékozódhat.