Gyakori kérdések

1VIHETEK MAGAMMAL KÍSÉRŐT A KONZULTÁCIÓRA?

Természetesen van rá lehetőség, hogy egy kísérő részt vegyen konzultációján, amikor választásra kerül a sor pl. a mellimplantátum formáját és méretét illetően, fontos, hogy a döntést ön hozza meg – orvosa szakmai iránymutatásával.

2A KONZULTÁCIÓT KÖVETŐEN MIKOR KERÜLHET SOR A MŰTÉTRE?

Legfőbb kérdés, hogy a páciens mikor szeretné a műtétet. Orvosaink igyekeznek ehhez igazodni, akár 1-3 hónapon belül sor kerülhet a beavatkozásra.

3MILYEN VIZSGÁLATOK SZÜKSÉGESEK AZ OPERÁCIÓ ELŐTT?

Erről teljes körű tájékoztatást kapnak kezelő orvosuktól. Labor, EKG, vizelet, mellkasröntgen, a beavatkozásnak megfelelően hasi-vagy emlő ultrahang (35 év felett mammográfia).

A COVID-19 járványhelyzet miatti aktuális szabályozásról asszisztensünk fog tájékoztatást adni.

4SZÜKSÉGES BÁRMILYEN VIZSGÁLAT A KONZULTÁCIÓ ELŐTT?

Minden műtéti beavatkozás előtt szükséges labor és különböző vizsgálatokat végezni, melyeket orvosa határoz meg az elvégzendő műtét, a páciens kora, illetve esetleges betegségei alapján. Az összes szükséges vizsgálatot el tudja végezni intézményünkben egy helyen, az időpontokat összehangoltan foglalja le Önnek asszisztens kollégánk – lehetőség szerint 1 napra.

5HÁNY ÉVES KORTÓL VAN MÓD MELLPLASZTIKÁT ELVÉGEZNI?

Magánpraxis keretein belül Klinikánkon 18 éves kortól végzünk mellplasztikai műtétet.

6CISZTA ESETÉN IS LEHET MELLPLASZTIKÁT VÉGEZNI?

Ciszta esetén van lehetőség emlőplasztikára, a pontos részleteket a konzultáción tudja egyeztetni plasztikai sebész szakorvosunkkal.

7MIKOR KEZDHETEK ÚJRA VEZETNI A PLASZTIKAI MŰTÉTET KÖVETŐEN?

3 hétig ellenjavallt a vezetés, utána fokozatosan érdemes visszaállni, kisebb távokkal.

8FENT MARADHAT A MŰKÖRMÖM A MŰTÉT SORÁN, VAGY LE KELL VETETNEM?

Nem szükséges eltávolítani a műkörmöt, viszont tanácsos a köveket, strasszokat mellőzni, és fontos hogy a színe ne legyen fekete vagy piros.

9ÉRDEMES MŰTÉT UTÁN HEGKEZELŐ KRÉMET HASZNÁLNI? HA IGEN, MILYET?

Varratszedésig semmilyen krémet nem szabad használni. Utána, amennyiben operáló orvosa javasolja, Dermatix vagy Cicaplast használata javasolt.

10SZÜKSÉGES KOMPRESSZIÓS RUHÁT, ILLETVE SPECIÁLIS MELLTARTÓT VISELNI HAS, ILLETVE MELLMŰTÉT UTÁN?

Igen, a műtét napjától számítva hat hétig éjjel-nappal szükséges viselni a kompressziós ruhát, illetve melltartót.

11BOTOX UTÁN SZABAD-E KOZMETIKAI KEZELÉST VÉGEZTETNI?

Mivel bármilyen hőképződés (gőzölés, masszázs, szolárium) rontja a botox hatását amíg az nem áll be, így ezek használata legalább 2 hétig ellenjavallt. A kezelés után legalább 6 hetet szükséges várni a kozmetikai kezelésig.

12HASPLASZTIKA UTÁN MENNYI IDŐ ELTELTÉVEL JAVASOLT A GYERMEKVÁLLALÁS?

A hasplasztikai műtét után legalább egy évet ajánlott várni gyermekvállalással, tanácsos megfontolni, hogy a tervezett családalapítás elérése után végeztessen hasplasztikát.

13A MENSTRUÁCIÓ BEFOLYÁSOLJA AZ OPERÁCIÓ ELVÉGZÉSÉT?

Nem feltétlen befolyásolja a műtét elvégzését, mégis érdemesebb a menzesz gyengébb napjaira, vagy a menzeszek közötti időpontra időzíteni az altatásos nagyműtéteket.

14MIKOR KEZDHETEK ÚJRA SPORTOLNI A MŰTÉTET KÖVETŐEN?

A műtét napjától számítva -műtéti típustól függően-2-3 hónapig nem tanácsolt elkezdeni bármilyen sporttevékenységet, azt követően pedig fokozatosan lehet visszaállni megszokott sport tevékenységére.

15ÉRDEMES A SZÜLÉS ELŐTT MELLPLASZTIKÁT CSINÁLTATNI?

Az implantáció nem befolyásolja a későbbi gyermekvállalást, felvarrás esetén azonban nem sok esély marad a szoptatásra. Amennyiben családalapítást tervez, érdemes várni, és a tervezett babák után, a szoptatás elhagyását követő 6 hónap eltelte után javasolt felkeresnie plasztikai sebészetünket.

16SZÜLÉS UTÁN MENNYI IDŐVEL LEHETSÉGES MELLMŰTÉTET VÉGEZNI?

Szülés után, a szoptatás elhagyását követő 6 hónap elteltével van lehetőség mellműtétet végezni, ennyi idő szükséges, hogy visszaálljon melle a szoptatás előtti állapotra. Az ultrahang felvétel alapján orvosa számára látható, ha még várni érdemes.

17SZABAD EMELNI A MŰTÉT UTÁN?

A harmadik héttől kisebb súlyt (5 kg alatt) szabad emelni, amennyiben kezelőorvosa ezt megerősíti a kontrollvizsgálat során. Ennél nagyobb súly csak három hónap elteltével emelhető.

18MENNYI IDŐKÖZÖNKÉNT KELL CSERÉLNI AZ EMLŐIMPLANTÁTUMOT?

A gyártó cégek általában élettartam garanciát ígérnek, de a ma forgalomban lévő implantátumokat általában 15-20 év elteltével cserélni szükséges. Bár a modern implantátumok akár életünk végéig is sértetlenek maradnak, azonban saját szövetjeink átalakulása a többlet súly és gravitáció miatt szükségessé teheti az implantátumcserét.

19MIKOR ÉRHETI VÍZ AZ OPERÁLT TESTRÉSZT?

Mellplasztika esetén a műtét utáni harmadik héten érheti víz a hegeket. Hasplasztika esetén a drain kivételét követően lehet fürödni. Mindenképp érdemes megvárni a varratszedést, a varratokat ugyanis áztató víz nem érheti.

20SZABAD REPÜLNI A MŰTÉTEM UTÁN?

A műtét után legkorábban három héttel megengedett repülőre szállni. A műtétet követően a repüléshez szükség esetén vérhígító kezelést javasolhat kezelőorvosa.