Befelé forduló mellbimbó korrekciója

spirit logó rész

A befelé forduló mellbimbó olyan állapot, amikor a mellbimbó a mellbe húzódik vissza, ahelyett, hogy kifelé mutatna.

Nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat ez a probléma, és érintheti csak az e

gyik, vagy mindkét mellet. A nők körülbelül 10-20

 

%-a születik így. A veleszületett mellbimbó elváltozások leggyakrabban a rövid tejcsatornák vagy a széles bimbóudvar-izo

mzat miatt alakulnak ki. A mellbimbó hirtelen és nagymértékű fogyás következtében is befelé fordulhat. Egyes enyhébb esetekben az emlőbimbó ingerlés hatására átmenetileg előugrik, másoknál azonban az inverzióra nem hat a külső stimuláció.

befelé forduló mellbimbó korrekció

SZOPTATÁS BEFELÉ FORDULT MELLBIMBÓVAL

A befordult mellbimbóval rendelkező pácienseknél előfordulhat, hogy a terhesség alatt vagy a szoptatás következtében a mellbimbójuk átmenetileg vagy tartósan kiáll. A legtöbb befelé forduló mellbimbóval szülő nő komplikáció nélkül képes szoptatni, de a tapasztalatlan anyák az átlagosnál nagyobb fájdalmat és kellemetlenséget tapasztalhatnak a szoptatás kezdeti szakaszában. (Még a normális állapotú mellbimbóval rendelkező hölgyeknek is nehézséget okozhat eleinte a szoptatás). Ha az anya megfelelő szoptatási technikát alkalmaz, a csecsemő ajkával a bimbóudvaron, nem pedig a mellbimbón kapaszkodik meg, így néhány befordult mellbimbóval rendelkező nő valóban képes probléma nélkül szoptatni. A jól kapaszkodó csecsemők képesek lehetnek kiszívni a befelé forduló mellbimbót. Közvetlenül a táplálás előtt mellszívó vagy más szívóeszköz használata segíthet a kifordult mellbimbó kihúzásában. Erre a célra kórházi minőségű elektromos pumpa alkalmazása ajánlott. Egyesek szerint a mellbimbóvédő használata is megkönnyítheti a szoptatást. A gyakori ingerlés, például a szexuális együttlét és az előjáték (például az óvatos szívás) szintén segít a mellbimbó kiemelkedésében.

A BEFORDULT MELLBIMBÓK TÍPUSAI

A befordult mellbimbónak három fokozatát különböztetjük meg, amelyeket a szerint határozunk meg, hogy a mellbimbó mennyire könnyen bújhat elő, és milyen mértékű a mellben meglévő fibrózis, valamint a tejcsatornákban okozott károsodás.

Az I. fokú befordult mellbimbó azokra a mellbimbókra vonatkozik, amelyek könnyen kihúzhatók, ha ujjal nyomást gyakorlunk az emlőbimbó körül. Az 1. fokozatú befordult mellbimbó megtartja kiemelkedését, és ritkán húzódik vissza. Ez a típus időnként manipuláció vagy hőmérsékletváltozás nélkül is előugorhat. A tejcsatornák általában nem szenvednek károsodást, és a szoptatás létre jöhet. Ezek az úgynevezett „félénk mellbimbók”.

A II. fokú befordult mellbimbó az, amely kifordítható, bár nem olyan könnyen, mint az I. fokú befordult mellbimbó, de az alkalmazott nyomás felengedése után visszahúzódik. A szoptatás esetleg lehetséges, bár valószínű, hogy nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen.

A III. fokú befordult mellbimbó olyan súlyosan befordult és visszahúzódott mellbimbót ír le, amely fizikailag ritkán fordítható ki, és amelynek kiemeléséhez műtétre van szükség. A szoptatás nem lehetséges. A III. fokú befelé forduló mellbimbóval rendelkező nők fertőzésekkel, kiütésekkel vagy a mellbimbó higiéniáját érintő problémákkal is küzdhetnek.

Amennyiben a mellbimbója normális állapotról változik át és befelé fordul, az betegség jele is lehet, ebben az esetben azonnali kivizsgálás szükséges.

Mellbimbó befelé fordulásának megakadályozása

Bizonyos esetekben a mellimplantátummal végzett emlőnagyobbító beavatkozás is megoldást nyújthat a befelé forduló mellbimbó megfelelő helyzetbe állítására.

Mindhárom típusú befelé forduló mellbimbó korrekciójának plasztikai sebészeti módszere a PITANGUY-technika, amelyet Klinikánkon dr. Vancsó Péter vezető plasztikai sebész is alkalmaz. Sok éve tapasztalja, hogy ez a műtéti technika adja a legjobb eredményt.

Vancsó doktor számára a jó eredmény nagyon kevés látható heget, megtartott kiemelkedést és a szoptatás lehetőséges esélyét jelenti. A kiújulás kockázata minimális, de előfordulásakor a műtét ismételhető.

A PITANGUY technika átvágja a mellbimbó, valamint az bimbóudvar közepét, és kinyitja a mellbimbót, mintha egy könyvet nyitnánk ki. A befordult mellbimbót rögzítő rostok az emlőbimbó közepén helyezkednek el, így könnyen elérhetők. Miután felszabadulnak, és már nem húzzák befelé a bimbót, a belsejében kereszt alakú belső öltéseket helyez el Vancsó doktor, amelyek lassan szívódnak fel, ez megakadályozza, hogy visszaforduljon. Ezt követően a mellbimbóba egy újabb réteg felszívódó öltést helyez, majd gyorsan felszívódó öltésekkel zárja a bőr bemetszését. Ennél a műtétnél nem csak az alkalmazott technika rendkívül fontos, hanem az utókezelés is. Körülbelül 3 hónapig egy kis habszivacs fánkot kell majd viselnie az operált mellbimbó fölött, hogy a melltartó vagy más ruhadarabok ne nyomják az előre ugrott mellbimbót, és az új, kifordított helyzetben tudjon gyógyulni.

A műtétet általában helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végzi Vancsó doktor. A műtét fő mellékhatása a kellemetlen érzés, duzzanat és érzékenység a mellbimbó területén, amely a beavatkozás után akár 2-3 hétig is tarthat.
A beavatkozás után a mellbimbó fájdalmával szükséges számolni, a fájdalom azonban néhány napon belül csökken. 2 héten át áztató víz a hegeket nem érheti.

Általában enyhe vagy mérsékelt duzzanat keletkezik, amely a beavatkozás után két-három nappal tetőzik, majd a következő három hétben fokozatosan múlik el. Bár Vancsó doktor törekszik rá, a szoptatás képessége nem garantálható a befelé forduló mellbimbó korrekcióját célzó műtétek után. Az erogén érzést is befolyásolhatja átmenetileg vagy tartósan.

KIMAGASLÓ SZAKTUDÁS

A Spirit Plasztikai Sebészet vezető plasztikai sebésze, Dr. Vancsó Péter a plasztikai és esztétikai sebészet szakértője, traumatológus és kézsebész szakorvos, több mint 30 éves sebészeti tapasztalattal rendelkezik. A rekonstrukciós, mell-, testkontúr- és kozmetikai sebészet szakértője. Csapatával páratlan egyéni törődést és odafigyelést biztosít Önnek műtét előtt és után egyaránt.