Mellimplantátum csere

spirit logó rész

A mellimplantátum cserével kapcsolatos információkhoz szükségesnek tartjuk kihangsúlyozni, hogy a mellimplantátum csere a legritkább esetben egy egyszerű műtét. A mellimplantátum csere mindig együtt jár az implantátumot körülölelő tokon (orvosi nevén kapszula) végzett beavatkozásokkal.

A mellimplantátum cseréjének műtéti megoldása függ attól, hogy mi okozza a problémát, és van-e szabálytalan vagy kóros eltérés. A műtét során érintett lehet a mellimplantátum, a szervezetünk által köré épített természetes tok, az emlő mirigyállománya, a mellizomzat, a bőr, és esetlegesen a környező nyirokcsomók is.

Javasolt kicserélni a mellimplantátumot, amennyiben az elöregedett. Jelenleg a mellimplantátum gyártók egységesen 10 év kihordási időt határoznak meg, a cseregarancia, amely ingyenes csere implantátumot biztosít, erre az időszakra vonatkozik. Az életre szóló garancia megnevezés nem ad élethosszig tartó ingyenes csere lehetőséget.

Az implantátum cseréje indokolt tokzsugorodás (orvosi nevén kapszuláris kontraktúra) esetén is, amely a tok erős hegesedését, túlzott megvastagodását, meszesedését, végső soron pedig az összeszűkülését okozza. A zsugorodás során nem marad elegendő hely az emlőimplantátum számára, és az deformálódik. A mell keménnyé, érzékennyé, fájdalmassá és torzulttá válik.

Előfordul az is, hogy a mellimplantátum elmozdul, így kóros helyzetbe kerül. Általában a has irányába, vagy a hónalj felé csúszik, ebben az esetben is indokolt a mellimplantátum cseréje.

Sürgős műtéti beavatkozást igényel a kilyukadt, károsodott mellimplantátum. A szivárgástól a teljes szétmállásig többféle súlyosságú formája ismert. Következtében a szilikongél töltet szabaddá válik a tokon, azaz a kapszulán belül (orvosi nevén intrakapszuláris repedés). Ha ezt nem ismerik fel időben, a régebbi típusú implantátumok esetén szabaddá vált szilikongél beszivároghat a tokon kívüli szövetekbe (mellizom, mirigyállomány, majd nyirokcsomók). Ez a szövődmény a tokon kívüli repedés (extrakapszuláris ruptura).

Saját szöveteink megereszkedhetnek az implantátum súlya vagy az idő múlása következtében, adott esetben a csere egy nagyobb méretű implantátumra kiküszöbölheti a felvarrással járó plusz heget. Nagyobb fokú megereszkedés esetén azonban az implantátum cseréje mellett mellfelvarrásra is szükség lehet a legszebb forma eléréséhez.

A mellimplantátum cserét érintő személyes konzultációra szükség lehet ultrahangra, mammográfia vagy MR vizsgálatra, és az ehhez szükséges diagnosztikus háttérrel intézetünk rendelkezik.

Mellimplantátum csere

AZ ALÁBBI MŰTÉTTÍPUSOK LEHETNEK INDOKOLTAK EMLŐIMPLANTÁTUM CSERE ESETÉN:

 • egyszerű mellimplantátum csere, tok részleges kimetszése, tok bemetszések
 • teljes tokeltávolítással járó mellimplantátum csere
 • teljes tokeltávolítással járó mellimplantátum csere, új zseb kialakítása az új implantátumnak (mirigy alól izom alá, vagy új izom alatti zseb)
 • teljes tokeltávolítás, halasztott új mellimplantátum beültetés, amennyiben a szövetek állapota nem teszi lehetővé az azonnali helyreállítást
 • hegkorrekciókkal kiegészített mellimplantátum csere
 • mellfelvarrással kiegészített mellimplantátum csere
 • mell helyreállítással kombinált mellimplantátum csere
 • szilikon részecskék eltávolításával kombinált műtét

A mellimplantátum csere műtét 2-3 órát vehet igénybe, és altatásban történik. A legtöbb esetben a műtétet követően egy éjszakát szükséges a kórházban tölteni.

ÍME NÉHÁNY IRÁNYMUTATÁS A MELLIMPLANTÁTUM CSERE OPERÁCIÓBÓL VALÓ FELÉPÜLÉSHEZ:

 • -Legalább 2 hét szabadságot szükséges kivennie.
  -A műtétet követő első 4-6 hétben kompressziós melltartó viselése szükséges, melyet mi biztosítunk Önnek, ezt követően a műtét utáni 6 hónapig sportmelltartó viselése javasolt.
  -Mellei a műtét után néhány hétig fájdalmasak és duzzadtak lesznek.
  -6-8 hétig kerülje az emelést.

  – Indokolt esetben a műtét végén puha szilikoncsövet (dréncső) helyez operáló orvosa a sebbe, a sebváladék ürülése, a műtött szövetek tisztulása érdekében. A dréncsövet 24-72 óra elteltével távolítja el.

  -A hegek regenerálódása érdekében a szolárium és szauna használata ellenjavallt a műtét utáni 6 hónapig.  
  Szakképzett plasztikai sebészeink mindent elmondanak Önnek a konzultáció során, amit tudnia kell a műtétet követő időszakról.

KIMAGASLÓ SZAKTUDÁS

A Spirit Plasztikai Sebészet vezető plasztikai sebésze, Dr. Vancsó Péter a plasztikai és esztétikai sebészet szakértője, traumatológus és kézsebész szakorvos, több mint 30 éves sebészeti tapasztalattal rendelkezik. A rekonstrukciós, mell-, testkontúr- és kozmetikai sebészet szakértője. Csapatával páratlan egyéni törődést és odafigyelést biztosít Önnek műtét előtt és után egyaránt.