Mellkisebbítés - emlőredikció

spirit logó rész

A női emlő mérete esetenként túlzott mértékben megnő, ami nem csak esztétikai problémát jelent viselőjének, de a mellek nagy súlya hátfájdalmat és tartási rendellenességet is okozhat. A méretnövekedés gyakran a bőr megnyúláshoz vezet, és ez a mellek alatti érintkező bőrterületeken akár bőrgombásodást vagy egyéb fertőzést is eredményezhet. A plasztikai sebészeti eljárások közül ebben az esetben a redukciós mellplasztika nyújt megoldást.
Az emlő mirigyállományának és zsírszövetének zavaró megnagyobbodása lehet genetikai eredetű, de akár hormonális betegségek vagy nagy mértékű túlsúly is okozhatja. A hormonháztartás zavarait endokrinológus szakorvos segítségével javasolt kivizsgáltatni és kezelni. Minden egyéb esetben a mellek műtéti úton történő megkisebbítése, a mellkisebbítés vagy mellredukció a választandó megoldás.
A mellkisebbítés műtét-technikailag hasonló a mellfelvarrás operációhoz, ám kiegészül az emlők mirigy- és zsírállomány tömegének igény szerinti megkisebbítésével. Így nem csak a felesleges bőr kerül kimetszésre, plasztikai sebész szakorvosunk a mellek alsó pólusából eltávolítja a mirigyállomány és zsírszövetek túlzó, nem kívánt részét is. Ezt követően megemeli és feszesíti a mellszöveteket, a mellbimbó is magasabb helyzetbe kerül, így alakítja ki a mellek új formáját. A bimbóudvart szükség szerint arányosan csökkenti, így határozottabb, élesebb kontúrú, kerekebb formát kap.

MELLKISEBBÍTŐ PLASZTIKAI MŰTÉT AZ ALÁBBI METSZÉSI MÓDSZEREKKEL VÉGEZHETŐ:

 • SHORT SCAR – Rövid heg technika – A mellbimbó körül vezetett metszés kiegészül egy lefelé vezető függőleges heggel.
 • HAGYOMÁNYOS – Fordított T alakú, vagy horgony metszés – A mellbimbó körül, a bimbó alatt rövid függőleges, és az áthajlási redőben gyakran hosszabb vízszintes hegeket eredményez.

A MŰTÉT MENETE:

A mellkisebbítő műtét átlagosan 3 órát vesz igénybe, és altatásban történik. A legtöbb esetben a műtétet követően egy éjszakát szükséges a kórházban tölteni.

Az operált területre a műtét végén kötés kerül, ez a seben elhelyezkedő impregnált lapból, gézlapokból, a kialakított formát rögzítő erősen tapadó orvosi ragtapasz csíkokból, illetve egy speciális, szoros gyógymelltartóból áll. Jelentős mértékű emlőredukció esetén a sebbe puha szilikon dréncsövet helyezünk, mely a felgyülemlő sebváladék elvezetését szolgálja, ezáltal csökkenti a szövődmények lehetőségét. A drén csöveket a műtét másnapján, illetve a szivárgás mennyiségét figyelembe véve legkésőbb 72 órán belül eltávolítjuk.

IRÁNYMUTATÁS A MELLKISEBBÍTÉS OPERÁCIÓBÓL VALÓ FELÉPÜLÉSHEZ:

 • Legalább 2 hét szabadságot szükséges kivennie.
 • A műtétet követő első 4-6 hétben kompressziós gyógymelltartó viselése szükséges, melyet mi biztosítunk Önnek, ezt követően a műtét utáni 6 hónapig sportmelltartó viselése javasolt.
 • Mellei a műtét után néhány hétig fájdalmasok és duzzadtak lesznek.
 • 6-8 hétig kerülje az emelést.
 • A hegek regenerálódása érdekében a szolárium és szauna használata ellenjavallt a műtét utáni 3-6 hónapig.
  Szakképzett plasztikai sebészeink mindent elmondanak Önnek a konzultáció során, amit tudnia kell a műtétet követő időszakról.
  A mellplasztika tartósságát különböző tényezők előnytelenül befolyásolhatják. Kerülendő a testsúlyingadozás (hirtelen fogyás vagy hízás), mérséklendő a dohányzás. A gravitáció hatása miatt a melltartó viselése javasolt, mely által elkerülhető a bőr ismételt kinyúlása. A műtét, esetleges későbbi szülés után, a szoptatási képességet az esetek 95%-ban nem befolyásolja. Ismételt szülés, vagy szülések után azonban az emlő újból megereszkedhet, így újabb korrekciós műtét válhat szükségessé.

KIMAGASLÓ SZAKTUDÁS

A Spirit Plasztikai Sebészet vezető plasztikai sebésze, Dr. Vancsó Péter a plasztikai és esztétikai sebészet szakértője, traumatológus és kézsebész szakorvos, több mint 30 éves sebészeti tapasztalattal rendelkezik. A rekonstrukciós, mell-, testkontúr- és kozmetikai sebészet szakértője. Csapatával páratlan egyéni törődést és odafigyelést biztosít Önnek műtét előtt és után egyaránt.