Bőrelváltozások eltávolítása

spirit logó rész

Bőrünk veleszületett vagy később kifejlődő zavaró elváltozásai plasztikai sebészeti beavatkozással eltávolíthatók.

Az anyajegyek, szaknyelven naevusok, általában pigmentált, gyakran a bőr síkjából kiemelkedő képletek, melyek műtéti kimetszést igényelnek. Műtét előtt javasolt a bőrgyógyászati szakvélemény (amelyet intézményünkben lehetőség van elvégezni), mert ezek az önmagukban veszélytelen elváltozások ritkán rosszindulatú bőrdaganatok kiindulópontjai lehetnek. 

A basalioma – vagy más néven bazálsejtes karcinóma – a bőr hámrétegének legalsó szakaszából, a bazális rétegből kiinduló daganat. A basalioma viselkedése jóindulatúnak mondható, mivel nem ad áttétet sem a nyirokcsomókba, sem más szervekbe. Bármelyik testrészen kialakulhat, megjelenésére azonban főleg a napfénynek kitett területeken, elsősorban az arcon kell számítani, de a vállakon, a törzs felső részén, a kezeken is megjelenhet. Javasolt mielőbb sebészeti úton eltávolítani a kisebb és szebb heg elérése érdekében, mert viszonylag gyors növekedést mutat.

Az eltávolított bőrelváltozásokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük, amely nemcsak a diagnózis miatt fontos, de azt is megmutatja, hogy az épben történt-e a kimetszés. Ritkán fordul elő, hogy nem az épben ejtik a metszést, ebben az esetben sok esetben ismételt kimetszést szükséges végezni. A műtét helye ideális esetben rövid vékony hegvonallal gyógyul, de a heg a végleges formáját csak 6-12 hónap után nyeri el.

Fontos tudni, hogy a keletkező heg minőségét, megjelenését legalább olyan mértékben befolyásolja a testtáj, az eltávolítás területe, mint a műtéti- és varrástechnika. Például a háton cérnavékony vonalas heget szinte lehetetlen elérni, mert a terület vastagabb bőre és a nagy mozgásspektrum a gyógyulási folyamatot előnytelenül befolyásolja.

A MŰTÉT MENETE

A bőrelváltozások eltávolítását helyi érzéstelenítésben, ambuláns műtőben végezzük.

A beavatkozás után fél-egy órával már haza lehet távozni, de néhány napos pihenésre a műtét kiterjesztettségétől függően szükség lehet.

A varratszedés általában a 7-14. napon történik, addig a hegeket áztató víz nem érheti.

Kötéscserék, sebellenőrzések 1-2 alkalommal történnek a varratszedés előtt.

Ritkán szükséges lehet az operált végtag rögzítése néhány hétre, illetve bizonyos sportoktól is tartózkodni kell 6-8 hétig.