Hasplasztika

spirit logó rész

A hasplasztikai műtét célja a megnyúlt bőr és a hozzá kapcsolódó zsírszövet eltávolítása, a hasfal feszesítése és rekonstrukciója. Erre a beavatkozásra azokban az esetekben lehet szükség, amikor jelentős fogyást, vagy a terhességet és szülést követően hasfali lazaság alakul ki. A hasplasztika nem alkalmas testsúly csökkentésre, a műtét előtt javasolt elérni a kitűzött alkati célt.

Klinikánk főorvosa, Dr. Vancsó Péter plasztikai sebész, kézsebész, traumatológus szakorvos a hasplasztika műtétek specialistája, több mint 30 éves sebészi gyakorlattal rendelkezik.

A hasplasztikai operáció előkészítése előtt labor vizsgálatok és hasi ultrahangvizsgálat szükséges. A Spirit Plasztika Magyarország diagnosztikailag legjobban felszerelt intézménye, így minden műtét előtti vizsgálatot egy helyen, egymáshoz hangolt időpontfoglalással tudunk biztosítani Önnek.

MINI HASPLASZTIKA - AZ ALHAS FESZESÍTÉSE

Akinek csak az alhason van bőrfeleslege, annak eltávolításához elegendő egy rövid, császármetszéshez hasonlatos bemetszést ejteni. Mini hasplasztika során az alhasi bőr-, és zsírfelesleget távolítjuk el, belső varratokkal feszesítjük a hasfal elődomborodó középső területét, és a hasi bőrt is megfeszítjük. Szükség esetén kiegészítő zsírleszívást is végzünk a hastáji zsírszövet elvékonyításához, ami által a kontúr formázása finomítható.

Az eredmény azonnali, látványosan lapos, feszes alhas a bikinivonal alá rejtett vékony, rövid heggel.

A végleges állapot 2-3 hónap után alakul ki.

A műtétet plasztikai sebész szakorvosa altatásban végzi, a műtéti idő 40-90 perc és 1 éjszaka kórházban tartózkodás szükséges.

Kötéscsere másnap reggel a kórházban, majd 1 hét után és 2 hét múlva szükséges.

Részleges varratszedés 2 hét után, teljes varratszedés 4 hét elteltével.

Kompressziós ruha és haskötő viselése 6-8 hétig elengedhetetlen.

Az első 2-3 napban enyhe fájdalom, duzzanat, feszülés jelentkezhet.

A sporttevékenységhez 8-12 hét után térhet fokozatosan vissza.

Szauna és szolárium használata 6 hónapig kerülendő, az operált területet direkt napfénynek kitenni szintén 6 hónapig ellenjavallt.

MIDI HASPLASZTIKA – TELJES HASFESZESÍTÉS, KÖLDÖK LEHÚZÁSSAL

Amennyiben az alhason és a felhason megereszkedett bőr is feszesítést igényel, ahhoz meghosszabbított metszést szükséges ejteni, ami a két lágyékhajlat között a csípőtövisekig fut. Ha a bőrfelesleg nem nagy mértékű, a köldök pedig viszonylag magasan helyezkedik el, az néhány centiméterrel heg nélkül lejjebb húzható.

Ha a midi hasplasztika műtét során zsírleszívást is végzünk, beinjektáljuk a fájdalom és vérzéscsillapító folyadékot a zsírszövetbe, ezt követően vibrációs PAL módszerrel leszívjuk a kívánt zsírmennyiséget a teljes has, valamint a csípő és a szeméremdomb területeiről. A bőrt felpreparáljuk az alhasról, a köldököt a felhasi bőrrel együtt elválasztjuk a hasfaltól. A felesleges szövetmennyiséget kimetsszük, a köldököt pedig néhány centiméterrel lejjebb helyezve varratokkal rögzítjük a hasfalon.  Puha szilikon dréncsöveket helyezünk be a sebváladék kivezetésére, majd a metszést plasztikai varratokkal zárjuk. A hasra nyomókötést, kompressziós ruhát és haskötőt helyezünk fel.

A midi hasplasztika nem alkalmas testsúly csökkentésre, a műtét előtt javasolt elérni a kitűzött alkati célt.

A végleges állapot 3-6 hónap után alakul ki.

TELJES HASPLASZTIKA

A teljes hasplasztika a leginvazívabb műtéti megoldás a három technika közül. Az első lépés -amennyiben szükséges- a zsírleszívás a fentiekben leírt módszerrel. A műtét során a két csípőlapát között ívelt metszést ejtünk, az alhas és a felhas bőrét, valamint a hozzá kapcsolódó zsírszövetet a hasfal szintjében a bordaívekig felpreparáljuk, mobilizáljuk és a lógó bőrterületet az alatta lévő zsírszövettel egyetemben teljes egészében eltávolítjuk. A köldök körüli felesleges bőrszakasz is eltávolításra kerül, így a műtét végén új köldököt képzünk a köldök áthelyezésével. A műtét szerves része a hasfal rekonstrukciója és feszesítése. Megoldható a rectus diastasis (szétvált egyenes hasizmok) rekonstrukciója, és a köldöksérv is egy műtéten belül.

A műtét altatásban zajlik, a műtéti idő 2,5 – 3 óra. A beavatkozást követően a sebüregen át több vékony, puha szilikoncsövet vezetünk ki, ami arra szolgál, hogy a sebváladékot a műtéti területről elvezesse, ezáltal csökkentve a műtéti szövődmények lehetőségét. Ezeket a dréneket hasplasztika műtétkor a szokásostól (24-72 óra) valószínűleg több napig szükséges bent tartani. Mivel ez egy nagy műtét, többnyire legalább 24-48 órás kórházi befekvés szükséges. Az operáció után kompressziós ruhát, és speciális, külső tépőzárral rögzíthető haskötőt szükséges viselni 8-12 hétig. A várható teljes gyógyulás 3-6 hónap közé tehető. A teljes felépülésig csak könnyű fizikai aktivitás végezhető. Intenzív sport, nehéz emelés kifejezetten ellenjavalt ebben az időszakban, mert következtében bevérzés és a hasfali rekonstrukciós öltések szakadása is előfordulhat.

A BEAVATKOZÁSRÓL, ÉS UTÓKEZELÉSRŐL

A műtétet plasztikai sebész szakorvosa altatásban végzi, a műtéti idő 2-3 óra és 1 vagy 2 éjszaka kórházban tartózkodás szükséges. Kötéscsere az elbocsátás reggelén a kórházban, majd 1 hét után és 2 hét múlva szükséges. A dréneket a szokásostól (24-72 óra) eltérően valószínűleg több napig szükséges bent tartani. Részleges varratszedés 2 hét után, teljes varratszedés 4 hét elteltével. Kompressziós ruha és haskötő viselése 6-8 hétig elengedhetetlen. Az első napokban enyhe fájdalom, duzzanat, feszülés jelentkezhet. A sporttevékenységhez 8-12 hét után térhet fokozatosan vissza. Szauna és szolárium használata 6 hónapig kerülendő, az operált területet direkt napfénynek kitenni szintén 6 hónapig ellenjavallt.

KIMAGASLÓ SZAKTUDÁS

A Spirit Plasztikai Sebészet vezető plasztikai sebésze, Dr. Vancsó Péter a plasztikai és esztétikai sebészet szakértője, traumatológus és kézsebész szakorvos, több mint 30 éves sebészeti tapasztalattal rendelkezik. A rekonstrukciós, mell-, testkontúr- és kozmetikai sebészet szakértője. Csapatával páratlan egyéni törődést és odafigyelést biztosít Önnek műtét előtt és után egyaránt.