Hegkorrekció

spirit logó rész

Bárhol átvágjuk a bőr felszínét, az heggel gyógyul. A hegek végleges állapotának a kialakulása 3 szakaszban zajlik és 1-1,5 évig is eltarthat. Kezdetben lehet vaskosabb, vörösebb, de ideális esetben vékony, fonalszerű, alig látható, a környezetébe teljesen belesimuló. A hegeket eltüntetni, teljesen láthatatlanná tenni azonban nem lehet.

Ha egy heg nem szép, mert kiszélesedett, a bőr felszínéből kidudorodó, vagy a testünk valamely részén funkcionális működési panaszt okoz, akkor hegkorrekciót végzünk.

Egyes hegek kezelése történhet dióda lézeres módszerrel.

Az invazív megoldás az esztétikai sebészeti hegkorrekció, amely a heg kimetszésével jár. A hegkimetszés 1-1,5 év elteltével lehetséges, mert a túl korán elvégzett sebészeti hegkorrekció még rosszabb állapotú heget eredményezhet.

A keloidos hegtípushoz konzervatív terápia alkalmazása indokolt. Ez szteroid injekciók (Kenalog, Fluorouracil) hegbe történő infiltrálásától a kompressziós nyomókezelésen át a különböző kenőcsök, szilikongélek vagy szilikontapaszok felületes alkalmazásáig terjed. Ha ezeket a kezeléseket követően mégis a műtét mellett döntünk, speciális műtéttechnikára és időigényes utókezelésekre lehet szükség, mint például a felületes röntgenbesugárzás sorozat.

A KÓROS HEGEK TÍPUSAI

HYPERTROPHIA-S HEG: Kiszélesedett, aszimmetrikusan elődomborodó, a hegszéleken ellaposodott, zsugorodott hegtípus. Nem növekedik, sőt zsugorodik, olykor nehezen felismerhető átmenettel olvad bele a környezetébe.

ATROPHIA-S HEG: Kiszélesedett, elvékonyodott, besüppedt hegtípus. A fedő hámréteg nagyon vékony és sérülékeny, könnyen leválik, és hegfekélyek jöhetnek létre. Nagy feszülés mellett egyesített sebeknél, kiterjedt égések után alakulhat ki. A hát bőrén és a szeborreás arcbőrön gyakori.

KELOID: A bőr irharétegében kialakuló, kollagén rosttömegből álló, a környező ép bőrbe invazív módon behatoló szövetburjánzás. Éles határral emelkedik ki környezetéből, tömött tapintatú, spontán gyógyulási hajlama nincs. Fájdalmat és égő, viszkető érzést okozhat.

A tenyér és talp területén kívül a test bármely részén kialakulhat.

MŰTÉTI ELJÁRÁSOK KÜLÖNBÖZŐ HEGTÍPUSOK ESETÉN

A hypertrophia-s és atrophia-s hegek esetén, a műtét során a korábbi heget egészében szükséges kimetszeni, ügyelve arra, hogy az újabb seb az erővonalaknak megfelelő irányba mutasson. Ennek érdekében különböző segédmetszések ejtése is szükséges lehet. A sebszéleknek feszülésmentesen kell összefeküdniük, a seb zárása több rétegben történik.

A traumatikus szövetkímélő műtéti technikát kell alkalmazni, és rendkívül fontos a műtét utáni időszakban a seb kímélet, vagyis 6 hétig terhelés semmiképp sem érheti.

Keloidos hegeknél a megoldás komplikáltabb. Ezen a hegtípuson nem végezhető csak úgy hegkorrekció, mint a hypertrophia-s vagy atrophia-s hegeken, mert az eredetihez képest súlyosabb elváltozás jöhet létre. Első lépésként több alkalmas szteroidos (Kenalog, Fluorouracil) infiltráció szükséges a hegbe, ezt követi a felületes hegkezelés (speciális kenőcsök, szilikontapaszok), és csak a heg javulása esetén lehetséges következő lépésként hegkimetszést alkalmazni. A siker nem garantált sajnos az ilyen burjánzó sejtek esetében, de sok esetben eredményes a kombinált eljárás.