Izzadásgátló kezelés

BOTULINUM TOXINNAL

spirit logó rész

Az izzadás alapvetően egy természetes folyamat, szervezetünk így gondoskodik a megfelelő testhőmérséklet megőrzéséről. Bizonyos élethelyzetek megkövetelhetik a fokozott verejtékezést, ilyenek a lázas állapotok, a sport, vagy az intenzív fűszeres ételek fogyasztása. Amennyiben azonban idokolatlanul túlzott az izzadás mértéke, úgy már egészségügyi problémaként kezelendő. Átlagos hőmérséklet mellett erőteljes vagy gyakori izzadás esetén fokozott verejtékezésről beszélünk.

A túlzott izzadásnak kétféle esete fordul elő. Primer hiperhidrózis akkor áll fenn, ha a verejtékmirigyek túlműködnek a test egyes területein vagy annak egészén. A szekunder hiperhidrózis kiváltója pedig a betegségek (hormonális problémák, idegrendszeri és- belgyógyászati betegségek).

Mindkét esetben érdemes szakemberhez fordulni, ha túlzó mértékű izzadást tapasztalunk magunkon, hiszen több megoldás is rendelkezésre áll, amelyekkel hatékonyan kezelhető a verejtékezés, javítható az életminőség, és a zavaró esztétikai nyomok is megszüntethetők. Anyagcsere vagy hormonális probléma esetében először az alap betegséget kell kezelni. Sokaknál azonban az izzadás alkati, és a háttérben nem található kóros eltérés. A botulinum toxin kiválóan alkalmazható a fokozott izzadás injekciós kezelésére. Leggyakoribb alkalmazása a hónaljak területén történik, kezelhető továbbá a túlzott tenyéri és talpi izzadás. Férfiak esetén a fejbőr fokozott verejtékezése esetén is eredményesen használható a botox kezelés. A kezeléssel jelentős életminőség javulás érhető el a pácienseknél.

IZZADÁS KEZELÉSE NEUROTOXINNAL

A botox, azaz botulinum toxin tartalmú esztétikai orvoslásra készült szerek (Dysport, Vistabel) blokkolják az idegvégződések és a verejtékmirigyek közötti ingerületátvitelt, ezáltal a verejtékezést. Az idegvégződéseket és a verejtékmirigyeket nem károsítják, ezért biztonsággal alkalmazható a kezelés 18 éves kor felett. A botox injekciós kezelés hatására nemcsak részben, de akár teljesen is megszüntethető az izzadás. A beavatkozás csak átmeneti megoldást nyújt, de minimum 6 hónap kihagyással korlátlanul ismételhető.

A botulinum toxinnal történő izzadság kezelés gyors, 20-30 percet vesz igénybe, és nem befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A bőr sterilizálását és érzéstelenítését követően egy vékony tűvel számos ponton a kezelni kívánt bőrfelületbe juttatjuk a botulinum toxin injekciót. A kezelés minimális kellemetlenséggel jár, kerülni szükséges néhány napig az erős fizikai aktivitást, az intenzív hőhatásokat (szauna, szolárium, napfény). A kezelés napján nem lehet alkoholt fogyasztani és izzadásgátlót használni. A kezelés két hét alatt fejti ki hatását, ami aztán átlagosan 8-10 hónapon át érzékelhető.