Köldöksérv műtét

spirit logó rész

A köldöksérv okozta kellemetlenségekkel élő páciensek számára a műtét az egyetlen megoldás a probléma helyreállítására. A Spirit Plasztikán nagy gyakorlattal rendelkező plasztikai sebész szakorvosaink gyors és szakszerű segítséget nyújtanak.

A köldöksérv a hasfalban a köldökgyűrűnél és a köldök körül kialakuló hasfali gyengeségen keresztül türemkedik ki. Egy zsírszövetet és beleket tartalmazó dudor nyomódik át ezen a meggyengült területen, ami kiugró köldököt okoz. A legtöbb köldöksérves páciens először a köldök kidudorodását vagy kellemetlen érzést észleli. Idővel ezek a sérvek növekedhetnek és kellemetlenebbek válhatnak, ahogy a sérvzsák egyre jobban kitolódik a hasüreg belsejéből.
A többi sérvhez hasonlóan a felnőtteknél a köldöksérv nem fog elmúlni vagy javulni műtéti kezelés nélkül.

A köldöksérveknél fennáll a veszélye annak, hogy kizáródnak, ami erős fájdalmat, hányingert, hányást vagy a végbélből történő gázelvezetés képtelenségét okozhatja. Ez vészhelyzet, és ha ez megtörténik, azonnal sürgősségi orvosi ellátást igényel.

A köldöksérvet orvosa diagnosztizálhatja a kórtörténet meghallgatásával és alapos fizikális vizsgálat elvégzésével.

A KÖLDÖKSÉRV KEZELÉSE

A kizáródás kockázata és a köldöksérv okozta tünetek miatt javasolt a köldöksérv műtétet elvégeztetni. A köldöksérvek sebészi helyreállítása általában hagyományos nyitott műtéti módszerrel történik. A nagyobb köldöksérveket hasfali sérvnek minősítik, és nyitott vagy laparoszkópos technikával is operálhatók.

A köldöksérv helyreállításához plasztikai sebész szakorvosunk a köldökön belül vagy alatta végez egy bemetszést. A sérv helyére általában egy sebészi hálót vagy tapaszt helyez az izomzaton belül, hogy hosszú távú megerősítést biztosítson, és segítsen megelőzni a sérv kiújulását.

A műtét altatásban történik, a műtéti idő 30 perc és 1 óra közé esik, és általában még aznap, vagy másnap elhagyhatja a kórházat.

5-7 nap otthoni pihenés szükségesés a nyitott köldöksérv-műtét után. A műtét utáni felépülés a sérvműtét méretétől és nehézségétől függ.

A hegeket 14 napig áztató víz nem érheti!

 A sportolás a műtétet követő 6-8 hétig ellenjavallt, majd fokozatosan térhet vissza megszokott tevékenységeihez.