spirit logó rész

Arcplasztika

spirit logó rész
spirit logó rész

Arcunk a külső hatásoknak leginkább kitett testrészünk. Az időjárás, az életmódunk, és a gravitáció hatásainak öregítő hatása legkorábban az arcunkon mutatkozik meg. 40 éves kor felett arcbőrünk folyamatosan veszít a feszességéből és megereszkedésre hajlamos, kisebb-nagyobb ráncok is megjelenthetnek már az arc és a nyak területén egyaránt. A tükörbe tekintve, vagy akár egy előnytelenebb fotón is másképp látszódhat már a korunk, arcunk a volumen csökkenés által veszít üdeségéből és fiatalos kisugárzásából.

Az arcplasztikai műtét segítségével az arc és a nyak megereszkedett bőre, és az alatta fekvő szövetek korrigálhatóak és feszesíthetőek, melyhez többféle modern plasztikai sebészeti módszer áll rendelkezésünkre. Fontos azonban, hogy ezt a beavatkozást megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező szakorvos végezze. Nők és férfiak egyaránt nagy számban veszik igénybe ezt az arcfiatalító beavatkozást, mely akár 8-15 évvel korábbi külsőnket idézheti vissza.

A legkorábbi arcfelvarrások egyrétegű eljárások voltak, amelyek csak a bőrt feszítették meg. Jó eredményeket lehetett elérni, de a hosszú távú tartósságot és a heg minőségét korlátozta a bőrre ható nagy sebgyógyulási terhelés a nagyfokú megfeszítés által. Az 1970-es években a sebészeti anatómusok meghatározták a Superficial Musculo Aponeurotic System, azaz SMAS rendszert. Ez egy sűrű kötőszöveti réteg az arcon, amely a bőr alatti zsír és az alatti, az arckifejezést irányító izmok között helyezkedik el. A sebészek hamarosan alkalmazni kezdték a SMAS réteg feszesítését, hogy növeljék az emelőhatást, valamint javítsák mind az eljárás tartósságát, mind a hegek minőségét azáltal, hogy a bőrről leveszik a túlzott terhelést. A bőrfeszesítés még mindig fontos, de másodlagos a SMAS hatásához képest, ami által megemelik az arcot, hogy az visszanyerje feszes és fiatalos megjelenését.

DEEP PLANE LIFT

Az 1990-es években Sam Hamra, egy neves texasi plasztikai sebész népszerűvé tette a Deep Plane (mélysíkú) arcplasztikát. Ez az eljárás a bőrt és az SMAS-t együtt, egyetlen rétegként emeli meg. Ez a módszer jobb vérkeringést biztosít a felette lévő bőr számára, mivel kettős rétegről van szó, de nagyobb a veszélye a közvetlenül mélyen elhelyezkedő arcideg-ágak sérülésének. A legtöbb plasztikai sebész idővel elhagyta a mélysíkú emelést, mert az eredményekben soha nem mutatkozott bizonyított esztétikai előny.

SMAS LIFT

A SMAS-felvarrás a bőrt és az SMAS-réteget külön-külön emeli meg, nem pedig együtt. Ennek előnye, hogy az SMAS és a bőr így kissé eltérő irányban feszesíthető. Ez jobb kezelhetőséget és testreszabhatóságot tesz lehetővé az egyéni arcforma helyreállításában. A mélysíkú módszer a feszítés egy irányára korlátozódik. A SMAS réteg feszesítésének több változata is létezik. Az egyik a réteg egy részének kimetszése, vagy magára hajtása olyan páciensek esetében, akiknek a lazaság elsősorban az állkapocs területére korlátozódik, és kiterjedtebb. A másik pedig a befelé irányuló SMAS-lift módszer azoknál, akiknek az arcközépen is szükségük van feszesítésre és megemelésre. Ezen okok miatt a SMAS arcplasztikát részesítik előnyben.

A teljes arcplasztika lényege, hogy egy hosszú, a halántéktájon induló, a fül előtt folytatódó, majd a fül mögé kanyarodva a tarkótáj felé futó metszésen keresztül, az arc és a toka feletti bőrt a nevetőránc magasságáig megemeljük. A mélyebb szövetrétegek megfeszítését követően a bőrt hátra és felfelé húzva a bőrfelesleg kimetszésre kerül. A toka zsírrétegét sok esetben zsírszívással távolítjuk el. A hegek nagy része a hajjal fedett területen, rejtetten fut, a fül előtti barázdában pedig a vékonyan gyógyuló heg alig észrevehető.

A műtét a nevetőránctól oldalra eső arc területén, valamint a nyaki bőr felső harmadán fejti ki hatását, nem érinti az ajkak és az áll területét. Kiegészítő eljárásként a ráncok feltöltése elvégezhető együlésben, mikrostrukturális sajátzsír visszatöltéssel. A halánték területe kisimul a SMAS plasztika által, de a szemhéjak, valamint a homlok ráncai külön beavatkozást igényelhetnek alkati adottságtól függően (homlokplasztika, szemhéjplasztika), melyek az arcplasztikával egyidőben elvégezhetők. A nevetőráncok teljesen nem simíthatók ki, a bőrbe bevésődött mély barázdákat sem tünteti el az operáció, ám ez részben korrigálható a gyógyulási időszakban végzett botox kezeléssel a szarkalábak területén.

A teljes arcplasztika műtét 50-70 év között ajánlott. Felső korhatár nincs, de fontos a jó általános egészségi állapot. Bizonyos betegségek, különösen a nem megfelelően beállított magas vérnyomás vagy cukorbetegség, az arcplasztika sikerét kockáztatják és könnyen szövődményekhez vezetnek. Veszélyes lehet a dohányzás, az elszívott napi mennyiségtől függően a műtét csak úgy végezhető, ha a megelőző hetekben, hónapokban a páciens tartózkodik a cigarettától.

Az arcplasztikai műtétek altatásban történnek, a műtéti idő 3-4 óra, és egy éjszaka kórházi tartózkodás szükséges.

A Spirit Plasztikai Sebészeten egy épületen belül elérhető a műtét előtt szükséges összes laborvizsgálat / vér, vizelet / illetve az EKG vizsgálat is, melyek időpontját összehangolva szervezzük meg Önnek.

ARCPLASZTIKA MŰTÉT UTÁN

A műtét után a seb területéről vékony szilikon drén csöveket vezetünk ki a termelődő sebváladék elvezetésére, és körkörös kötést helyezünk a fejre az arc szabadon hagyásával, melyeket 24-48 órán belül távolítunk el.

Az ezt követő 1 hétre valamivel lazább, de még mindig az egész fejet befedő kötés szükséges.

Az első napokban az arc megduzzad, és kisebb elszíneződések, bevérzések jelentkezhetnek. Fontos szem előtt tartani, hogy ez csak a kezdeti állapota a gyógyulási folyamatnak, a végleges eredmény 3 hónap után lesz látható.

Az első hetekben a műtéti terület tömörebb, keményebb tapintású, kisebb egyenetlenségek is előfordulhatnak.

A 8-9. naptól már nem szükséges kötés, de az utolsó varratok eltávolítása általában csak a 10- 14. napon történik. Varratszedésig a sebeket áztató víz nem érheti. 2-3 hétig otthoni pihenés javasolt, csak 2-3 alkalommal szükséges kontroll vizsgálatra, kötözésre jönni klinikánkra.

A műtét után 2-3 napig célszerű magas párnán, felpolcolva aludni, és főleg könnyen rágható, puha ételeket fogyasztani.

Az első héten tilos minden vérnyomás fokozódását okozó tevékenység, hajlás, nehéz tárgyak emelése, minden sport vagy fizikai munka.

Tilos továbbá 6 héten át minden olyan hatás, mely az arc vérbőségét, kipirulását okozhatja: napozás, szolárium, gőz, bármely erős meleg hatás, forró, erősen fűszerezett ételek, alkohol fogyasztása.

Sminkelés 1 hónap után, napozás, szolárium 6 hónap után lehetséges.